Sep 20, 2016

PAREMPIA KUVIA



Kuvissa tämän päivän euron kirjalöytö Anttilan haaskalta. Vaikka käytössä ei olekaan Canonin kamera, lupaa Parempia kuvia Canon EOS -järjestelmäkameralla -opus perehdyttää aloittelijaa kuvaamisen saloihin yleispätevästikin, ja eipä nuo perussäädöt nyt muutenkaan niin kamalasti kameroiden välillä eroa toisistaan. Kaiken laisten blogien ja vinkkipalstojen lukeminen on tietty kuvaamista harjoiteltaessa hyödyksi, mutta ajattelin että myös tämmöinen vanhan koulun kovakantinen for dummies voisi sujuvoittaa peruskäsitteiden iskostumista selkärankaan ja auttaa opin tiellä. Itiksen Anttilassa oli muuten vielä jos jonkin moista tavaraa jäljellä ja tämän lisäksi mukaan tarttui mm. ihania hamam pyyhkeitä ja pellavaiset lakanat. Kannattaa käydä tsekkaamassa vielä kun voi!

Ja itse asiaan: viime viikonloppuna juhlittiin kaverini synttäreitä - ja  uusi kamerani Samsung NX 3000 pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla käyttöön keskelle juhlahumua. Näin aloittelevana harrastelijana hieman hämärä ja keltainen sisävalaistus tuntui melkeinpä mahdottomalta esteeltä ylittää, ja tuntui että jatkuvasti oli joku säätö huonosti, ja tietty myös kohteet olivat juhlien vilskeessä melko lailla liikkuvaa sorttia. Olisi tietysti voinut antaa automaatin hoitaa homman mutta.. tätä tekee siksi että haluaa oppia! Illan saldo oli muutama onnistunut kuva, aika monta sataa heilahtanutta ja yli/alivalottunutta kuvaa ja pari rumaa sanaa kun rupesin kuvat koneelle ladattuani niitä lähemmin tarkastelemaan. Onneksi parhaiten onnistuneet kuvat olivat jotenkuten pelastettavissa pienellä muokkailulla Lightroomin puolella.

Verrattuna aikasempaan Olympuksen SH-1 kameraani (vastaa perus pokkaria) säädöt ja valikko ovat itselleni jotenkin helppokäyttöisemmät eikä aikaa kulu kuvatessa turhaan asetusten etsiskelyyn. Vaikka ominaisuuksia täässä mötkäleessä onkin roimasti enemmän, isommassa koossa ei paljoa häviä ja kamera onkin ollut laukussa mukana joka päivä ihan vaan varmuuden vuoksi, jos vaikka sattuisi vastaan jotakin kuvaamisen arvoista. Olen myös huomannut, että suoraan objektiivista löytyvä iFn perussäätönappula helpottaa säätämistä kesken leikkien niin paljon! Mukana tulevaan objektiiviin olen ihan tyytyväinen, ja se on näin perus kuvailussa kätevä. Tykkään myös ostamastani 45mm kiinteän polttovälin objektiivista, vaikka jotenkin tuntuu hullulta kun ei voi zoomailla. Tekee tietty hyvää että joutuu vähän liikkumaan kuvatessaan ja saa siinä samalla myös vähän erilaisia kuvakulmia kuin normisti. Ja onhan etäisyys muutenkin varsinkin henkilökuvia otettaessa vain hyvä juttu, en ainakaan itse nauti siitä kun tullaan ihan nokkaan kiinni kuvaamaan. Bonukset vielä todella kätevästä kääntyvästä näytöstä ja helposta videokuvaustilasta. 

Kameraa on tullut nyt noin viikon aikana kokeiltua juhlien lisäksi monissa muissakin tilanteissa, ja olen kyllä joka tapauksessa ehdottomasti tyytyväinen valintaan. Enemmänkin nämä hämäräkuvauksen ongelmat kertovat kuvaajan taidoista kuin kamerasta, eli asia on siis sinnikkäällä treenillä korjattavissa. Hyvissä valo-olosuhteissa kuvat ovat olleet suorastaan ilmiömäisen onnistuneita, kun vertaan niitä aikaisempina vuosina räpsimiini otoksiin. Jokainen onnistunut kuva lisää innostusta vain entisestään. Tuntuu todella todella mukavalta kun olen pitkästä aikaa oikeasti innostunut tällä mittakaavalla ylipäätään mistään harrastuksesta!



No comments :